Akom önünde Plaka Tahditi ile ilgili basın açıklması yapıldı. Açıklama binlerce servisçi katıldı.
Binlerce servisçi esnafı, İSAROD, İSTAB ve İTO yöneticileri AKOM binasının önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamayı aşağıda yayınlıyoruz.
Servisçi esnafı, herkes gibi hayatını devam ettirmek zorunda ve sektör temsilcileride sıkıntıların çözülmesi için her türlü çabayı göstermek durumundadır. Amacımız yaklaşık 14 aydır sürdürdüğümüz çalışmamız tüm Türkiye’de uygulanan servis araçlarına plaka tahdidi uygulamasının İstanbul ‘da da hayata geçirilmesini sağlamaktı. Yaşanan bu sürece Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da dâhil oldu. 25 Mayıs 2015 tarihinde Sinan Erdem Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Türkiye Esnaf Buluşması adlı toplantıda İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sn. Kadir Topbaş’a plaka tahdidi ile ilgi ilgili çalışmaları da siz yapın diyerek, esnafa dönüp “hayırlı olsun demiştir.
Bu sözden sonra plaka tahdidi olacak diye binlerce insan sektöre girerek 25 Mayıs öncesi sektörde bulanan esnafın kazanç miktarında ciddi kayıplar olmasına sebep olmuştur. Büyük bir ümitle İstanbul’da plakatahdidi beklerken görüştüğümüz İ.B.B yetkilileri hiçbir sıkıntının olmadığını en kısa sürede açıklama yapılacağını defalarca tüm sektör temsilcilerine bildirdiler.
Bu açıklamalar sonrasında da sektörde çalışan herkes büyük bir ümitle bekleyiş içine girdi.
11.02.2016 tarihinde yapılan Ukome toplantısında ise daha önceki alt komisyon toplantılarında olduğu gibi sektör temsilcilerinin değil, belediye bürokratlarının sunmuş olduğu görüşlerin İstanbul’da uygulamaya konması ve planlanan yöntemin esnafın beklentilerine hiçbir şekilde cevap veremeyeceği, tam tersine bugün veya gelecekte esnafa ek külfetler getireceği görülmektedir. Konuyu biraz açarsak, İstanbul’daki servis araçlarının sayısının bugün sınırlandırma olsa bile gelecek beş yılda da ihtiyaç olmayacağı tüm sektör temsilcileri ve İBB yetkilileri tarafından bilinmekte ve söylenmektedir.
Mevcut durumun bu olmasına rağmen tek amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesine ek gelir getirmek olan bu çalışmayı kabul etmemiz düşünülemez. Sektöre girişin önü kesilmediği gibi geriye dönükte Büyük Şehir Belediyesi kanunun çıkmış olduğu tarih olan 2004 yılından bu yana servis aracı sahibi olup , bu işi bırakmış yaklaşık 50.000 kişi yede böyle bir hakkın verileceği ifade edilmesi ciddiyetten uzaktır. Esnafın mağduriyetinin giderilmesini bırakın,eve ekmek götürme noktasındaesnafınsorunlarının artacağı aşikardır. Mevcut çalışan esnafa da 10 yıl sonra ne olacağını sektör temsilcileri ve esnaf bilmemektedir. Amacı sadece belediyeye gelir getirmek olan bu çalışmanın biraz cezb edici tarafı olan servis araçlarına B plaka önerisini belediye yetkililerinin sıcak bakmadığını biliyoruz.
Bugünkü durumdan çok kötü olacağını düşündüğümüz ileriki aylarda da arz talep dengesinin sıkışacağı evine ekmek götürmekte zorlanan esnafın gelecekte dahada zorlanacağını öngörmekteyiz.
Türkiye genelinde uygulanan plaka tahdidi sisteminde olduğu gibi, esnafın rahatça çalıştığı evine ekmek götürürken zorlanmadığı belli standartları olan denetlenebilir, sürdürebilir ve İstanbul’a layık bir sistem üzerine çalışmak yerine sadece Belediye’ye nasıl gelir kazandırabilir?Düşüncesi ileyapılan buçalışmayı, sektör temsilcileri ve esnaf olarak kabul etmiyor alınan karar altında ezilmek istemiyoruz.
Şimdi tüm yetkililere sormak istiyoruz?
Bu duygu ve düşünceler doğrultusunda İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezinde alınan bu kararın tekrar gözden geçirileceğine inanıyor, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın esnafa vermiş olduğu plaka tahdidi sözünün ivedilikle tüm sektör temsilcilerinin ve esnafın anladığı şekilde gerçekleştirileceğine tüm kalbi duygularımızla inanmak istiyoruz
Bugün zamanını ve mesaisini buraya harcayan tüm sektör temsilcilerine(İSAROD,İTO,İSTAB ve TÜM DİGER MESLEK ODALARINA) ve esnafımıza teşekkür ediyoruz ve diyoruz ki; sonuç alınıncaya kadar demokratik tepkilerimiz devam edecektir.